Wij proberen alleen puppies te plannen wanneer wij ze álle aandacht kunnen geven

Irish Bluebell Dobby Iera, Irish Fellow Vinci x Iera


Onze eenling​ die telt voor 10, een prachtig en lief hondje die inmiddels naar een liefdevol gezin is verhuisd.

Een bijzonder verhaal

24 december 2021 heeft Iera een lieve en gezonde pup gekregen en alles gaat goed! Deze pup was helemaal alleen in de buik van Iera en kreeg genoeg eten waardoor er uiteindelijk een keizersnede gedaan moest worden. Heel spannend natuurlijk, ik had dit nog nooit meegemaakt maar het was erg interessant om dit van begin tot einde mee te mogen maken bij onze dierenarts. Omdat Iera in een super conditie is heeft ze er weinig last van gehad. Eenmaal thuis konden we genieten en ook Iera was meteen een hele goede en trotse mem!

Kennismaken, uitkiezen, toewijzen..?

Wanneer de pups de vier/vijf weken gepasseerd zijn gaan we iedereen uitnodigen om kennis te komen maken met de pups/moeder en ons. 


Áls het van beide kanten goed voelt mag er gekozen worden uit de op dat moment beschikbare pups. Het kan zijn dat er op het moment van uitkiezen nog drie, één of vijf pups beschikbaar zijn, dit kunnen wij ruim van tevoren niet inschatten. Met meerdere  pups  (en dan ook agenda’s naast elkaar) is  het erg lastig te plannen om de agenda’s allemaal op elkaar af te stemmen wie wanneer welke dag/tijd kan. Daarom kunnen wij van tevoren niet zeggen uit hoeveel pups er een keuze gemaakt mag worden. Uit ervaring  weet ik dat de laatste pup zeker niet de minste is.


Er wordt gezamenlijk een keuze gemaakt uit een nest waar elke pup gelijk is en die dezelfde socialisatie en aandacht krijgt. Met acht weken gaan de pups naar de nieuwe baasjes, tot die tijd kan er van beide kanten de keuze gemaakt worden om niet overgaan tot de koop. 

Onze visie

Wij hechten ons veel waarde aan het fokken van én met​ gezonde én sociale honden. Daarnaast vinden wij het erg belangrijk om de rastypische kenmerken in stand te houden. 

Over de vacht en kleur is veel te zeggen maar wij houden juist van de donkerrode en de iets ruigere Ierse vacht en proberen dit ook aan onze nakomelingen door te geven. 

De pups

De eerste vier weken vanaf de geboorte is altijd een hele bijzondere en mooie tijd. De moeder is nog erg zorgzaam en de pups drinken en slapen erg veel. Kortom ze hebben veel rust in een betrouwbare omgeving nodig, zowel moeder als de pups. We doen er alles aan om de pups met de beste socialisatiebasis te laten verhuizen naar een nieuw gezin zodat de pup snel kan wennen aan de nieuwe baas(jes).

Chippen en Raad van Beheer

Al onze pups worden gechipt door Raad van Beheer, elke pup krijgt een chip met een nummer wat gekoppeld is aan de Stamboom die door Raad van Beheer naar ons wordt opgestuurd. Tevens krijgt elke pup een DNA bewijs om aan te kunnen tonen dat de pup van de betreffende ouders is. Bij de dierenarts krijgt elke pup een Paspoort die ook weer gekoppeld is aan de pup vanwege de gesealde pagina met daarom het chipnummer. 

Ontworming en enting

Wanneer de pups twee weken oud zijn worden ze voor het eerst ontwormd dit wordt herhaald op de vierde zesde en achtste week. Daarna op de de leeftijd van drie, vier en vijf maand. Vervolgens is de ontworming twee tot vier keer per jaar.


De eerste inenting wordt bij onze dierenarts Tusken Dike en Feanen gedaan. Hier wordt op een leuke manier professioneel met de pups omgegaan. Er wordt een vakkundige check gedaan naar de gezondheid van de pups. Wanneer de pups zes weken oud zijn krijgen ze de eerste inenting voor de Hondenziekte en Parvo. De pups krijgen na de gezondheidscheck een eigen Paspoort die gekoppeld is aan zijn Stamboom van Raad van Beheer. Met negen weken wordt de inenting herhaalt (incl. Leptospirose, Leverziekte en Para Influenza). Dezelfde inenting zal gegeven worden wanneer de pup 12 weken is en wanneer de pup één jaar is. Op de leeftijd van twee jaar wordt alleen de Leptospirose en de Para Influenza gegeven. Wanneer de hond drie jaar is wordt weer de complete enting (Cocktail) gegeven etc.

In het nieuwe gezin

De pup zal het allemaal erg interessant vinden in het nieuwe gezin. Wél is het belangrijk dat de pup nog veel slaap en rust nodig heeft en is het fijn om een eigen rustig plekje te hebben met het geurdoekje die de pup mee heeft gekregen uit het nest. Bijvoorbeeld lekker in een bench op een rustig plekje in de woonkamer/keuken, een tip is om de eerste weken een kleedje over de bench te leggen zodat het vertrouwd voelt en de pup weinig prikkels meekrijgt van buiten de bench wanneer het iets drukker is. Op deze manier creëer je een veilige plek waar de pup lekker terug kan trekken.