Irish Bluebell

Ierse Terriër Kennel

Rasbeschrijving

Zoals de naam al zegt, komt de Ierse Terrier oorspronkelijk uit Ierland. Door zijn ruwharige vacht is hij goed bestand tegen het klimaat van dit land. De Ier hield het boerenerf vrij van ongedierte, ging met de baas mee op jacht en verdedigde huis en haard. Hij staat bekend als: ‘ the poor man’s sentinel, the farmer’s friend and the gentleman’s favourite’.


Raskenmerken

De Ierse Terrier is een roodbruine, elegante, ‘racy’ gebouwde hond met een schofthoogte van 46-50 cm en een gewicht van ongeveer 14 kilo. Hij is gebouwd op kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Opvallend is het gestrekte hoofd met de V-vormige oren en de donkere, pientere ogen. De Ier is vermoedelijk de oudste van de vier uit Ierland afkomstige terriërrassen. Voor 1880 was de rode kleur van de Ier nog niet algemeen, maar sinds ongeveer een eeuw zijn alle Ierse Terriërs éénkleurig rood, tarwekleurig-rood of geel-rood, waarbij een kleine witte borstvlek is toegestaan. Gemiddeld wordt de Ier zo’n 13 - 14 jaar oud, maar oudere honden zijn geen zeldzaamheid.


Karakter

De Ierse Terriër is een rustige, intelligente en zelfverzekerde hond. Hij is opvallend trouw en zeer gehecht aan zijn baas en zijn gezin. Hij kan soms wat impulsief en eigenzinnig zijn, maar door zijn sterke gehechtheid aan zijn mensen en zijn intelligentie laat hij zich goed opvoeden. Doe dit met geduld en zachte hand, daarmee bereikt men meer dan met harde dressuurmethoden. De Ier is geen vechtersbaas, maar eenmaal aangevallen is hij uitstekend in staat voor zichzelf op te komen.


Vachtverzorging

Ik raad het aan iedereen om zijn/haar Ierse Terriër te trimmen, het is goed om vanaf de puppytijd hier lekker mee bezig te zijn zo leert de Ier dat het helemaal niet zo erg is om getrimd te worden. Niet onbelangrijk is het ook nog eens goed voor de onderlinge band tussen hond en baas.

Op de website van de Nederlandse Ierse Terriër Club staat een heel duidelijk trimschema met mooie foto's.

(http://irishterriers.nl/wp/trimmen/)


Gezondheid

Dit is een ongeneselijke aandoening aan de voetzooltjes. De voetzooltjes drogen uit, gaan barsten en er zal nog meer eelt groeien aan de zooltjes. Ook groeien de nagels erg snel en kunnen vervormen. Dit is voor de hond pijnlijk en vervelend en maakt het lopen moeilijk. Deze ziekte is wel te behandelen met een speciale zalf waardoor de klachten verminderen en de hond er goed mee kan leven. Het is niet te genezen daardoor zal een hond die lijdt aan deze ziekte zijn hele leven speciale zorg nodig hebben. De Nederlandse Ierse Terriër Club heeft een verenigingsfokreglement opgezet en stellen gezondheidsonderzoeken voor Corny Feet verplicht. Voor deze ziekte is een DNA test beschikbaar, zo krijg je duidelijkheid of de hond vrij is, een drager is of lijder is van deze ziekte.


De gezondheid voor het ras staat voorop!

0